Μία από τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών κατέγραψε το βράδυ της Παρασκευής (21/5/21) η Ολίβια Φωτοπούλου στα 100μ. Η 24χρονη πρωταθλήτριά μας κάλυψε την απόσταση, σε 11.38, που αποτελεί την κορυφαία επίδοση στην καριέρα της και ταυτόχρονα την τέταρτη καλύτερη όλων των εποχών στην Κύπρο. Η Ολίβια, μαζί με τη δίδυμη αδελφή της, τη Φίλιππα, έλαβαν μέρος στο διεθνές μίτινγκ «Άλτχαντ 2021» στην πόλη Ντεσάου της Γερμανίας, το οποίο περιλαμβάνεται στα «χάλκινα» στην ηπειρωτική περιοδεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου. Η Φίλιππα φάνηκε άτυχη και κατέλαβε την 9η θέση στο μήκος με 6,07μ.
Να βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μια τάξη. Νωρίς το βράδυ (19:55 για μας) διεξήχθησαν δύο ημιτελικές σειρές στα 100μ., με την Ολίβια να λαμβάνει μέρος στη δεύτερη και να τερματίζει στην 3η θέση με 11.77. Ο χρόνος της την έστειλε στη δεύτερη τελική σειρά, λόγω διαφοράς χιλιοστών με τη Βρετανίδα Φίλιπ, αφού μόνο έξι διαδρόμους διαθέτει το «Paul – Greifzu – Stadion». Πενήντα λεπτά μετά (20:45) η Ολίβια «πέταξε» στο ταρτάν και τερμάτισε στην πρώτη θέση της δεύτερης τελικής σειράς με 11.38, συντρίβοντας το ατομικό της ρεκόρ (11.45). Συνολικά, η νεαρή πρωταθλήτριά μας είχε την 5η καλύτερη επίδοση από τους δύο τελικούς, με πρώτη τη Γερμανίδα Τζένιφερ Μόνταγκ με 11.29. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι διοργανωτές άλλαξαν κατεύθυνση στις δύο τελικές σειρές, από ό,τι στους ημιτελικούς, τρέχοντας ανάποδα, αφού υπήρχε κόντρα άνεμος στα ημιτελικά!!! Στον δεύτερο τελικό της Ολίβιας ο άνεμος ήταν στα επιτρεπτά όρια, θετικός 1,4 μ/δ.
Έκτος καλύτερος χρόνος όλων των εποχών
Τώρα, τι λέει αυτό το 11.38. Αρχικά το ότι είναι η τέταρτη κορυφαία αθλήτρια στην Κύπρο σε επίδοση (εκεί ήταν ούτως ή άλλως), αλλά δεν είναι τόσο απλό. Το παγκύπριο ρεκόρ ανήκει στην Άννα – Ραμόνα Παπαϊωάννου με 11.25 από τον Ιούνιο του 2016. Η Παπαϊωάννου έχει τρέξει άλλες δύο φορές 11.36, στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ την ίδια χρονιά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στη Στάρα Ζαγόρα το 2015, ενώ στο Παγκόσμιο του Πεκίνου (2015) έτρεξε τα 100μ. σε 11.38. Προηγούμενη κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ ήταν η Μαρίλια Γρηγορίου, με 11.33 από τους Πανελλήνιους Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και δεν είχε τρέξει ποτέ άλλη φορά τόσο γρήγορα ή κάτω από 11.40. Η τρίτη καλύτερη επίδοση ανήκει στην κορυφαία μας σπρίντερ, την Ελένη Αρτυματά, με 11.37 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009. Ούτε η Αρτυματά είχε ξανά τέτοια επίδοση. Άρα το 11.38 είναι ταυτόχρονα και η 6η κορυφαία επίδοση για Κύπρια αθλήτρια!
«Μετά τα 200μ. σε μια εβδομάδα έκανα ατομικό και στα 100μ., κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενη. Είμαι σε καλή φυσική κατάσταση και φαίνεται στους χρόνους μου πόσο σκληρά δουλεύω. Ελπίζω να συνεχίσω έτσι καλά και να βελτιώνομαι σιγά – σιγά, για να φτάσω στο μεγάλο μου στόχο! Νιώθω ότι αυτήν τη στιγμή ο χρόνος είναι σύμμαχός μου. Στο μίτινηκ μπορεί να μην έτρεξα στον τελικό, αλλά έκανα την κούρσα μου σε πολύ καλό χρόνο και αυτό είναι που έχει σημασία», μας μετέφερε από τη Γερμανία η Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία σημειώνουμε πως το περασμένο Σάββατο (15/2) έκανε ατομικό ρεκόρ στα 200μ. με 23.48 και έξι μέρες μετά έτρεξε γρηγορότερα από ποτέ και τα 100μ. σε 11.38.
Δεν βγήκε στη Φίλιππα
Δεν βγήκε η διοργάνωση στη Φίλιππα Φωτοπούλου και είναι κρίμα, καθώς οι διοργανωτές θα μπορούσαν να δώσουν άλλες τρεις προσπάθειες σε όλες τις αθλήτριες, αφού μόνο εννέα λάμβαναν μέρος. Όμως, η 9η, που ήταν δυστυχώς η Φίλιππα, δεν συνέχισε μετά τις τρεις πρώτες… Η Φίλιππα μπήκε στον αγώνα με δύο άκυρα άλματα και στο τρίτο ήθελε απλώς ένα καλό έγκυρο για να προχωρήσει. Όμως, το άλμα της μετρήθηκε στα 6,07μ., που την κατέταξε στην 9η θέση, με αποτέλεσμα να είναι η μοναδική που αποχώρησε πρόωρα από τον αγωνιστικό χώρο. Κι η απόστασή της από την 8η θέση ήταν μόλις 4 πόντοι, αφού με 6,11μ. θα παρέμενε στον αγώνα. Κρίμα! Νικήτρια αναδείχθηκε η κορυφαία σε Ευρώπη (Βερολίνο 2018) και κόσμο (Ντόχα 2019), Γερμανίδα Μαλάικα Μιχάμπο, με 6,68μ.
Ωστόσο, οι μεγάλοι αθλητές ξέρουν να αναγνωρίζουν τις όχι καλές ημέρες τους, όπως η Φίλιππα Φωτοπούλου, η οποία μας μετέφερε από τη Γερμανία: «Ήταν μία άσχημη μέρα για μένα. Συμβαίνουν αυτά, είναι μέσα στο παιχνίδι. Συνεχίζουμε στον επόμενο αγώνα και εκεί θα έχω τον προπονητή μου δίπλα μου (σ.σ. 3/6 Ουέλβα), που αυτό θα είναι κάτι θετικό. Ήμουν τελείως μόνη σε αυτόν τον αγώνα και πήγα πολύ πίσω τη φορά μου, αφού είδα και τη δεύτερη κόκκινη σημαία να ανεβαίνει, πράγμα που μου κόστισε στο τέλος». Βέβαια, τη δικιά της στενοχώρια κάλυψε και με το παραπάνω η φανταστική κούρσα της δίδυμης αδελφής της, που την έκανε πολύ χαρούμενη.
ΠΗΓΗ : https://goal.philenews.com/alla-spor/stivos/petaxe-i-olivia-fotopoyloy-sta-100m-me-11-38/
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS