Και ξαφνικά τίθεται θέμα final 4 της EuroLegue στην Αθήνα; Με υποψήφιο γήπεδο διεξαγωγής, μάλιστα, το … Καλλιμάρμαρο; Πόσο αληθινό μπορεί να είναι ένα τέτοιο σενάριο, για να εορταστούν τα 20χρονα της διοργάνωσης (με τη σύγχρονη μορφή της);
Πρώτα απ’ όλα να σημειώσουμε ότι η επέτειος 20 ετών από την πρώτη έκδοση της νέας EuroLeague δεν είναι του χρόνου (2019-20) αλλά την επόμενη σεζόν (2020-21). Το εναρκτήριο ματς ήταν το Ρεάλ-Ολυμπιακός στη Μαδρίτη και οι τελικοί ήταν σειρά πλέι-οφ, ανάμεσα στην Μπολόνια και την Τάου Κεράμικα (Μπασκόνια) την οποία πήρε με 3-2 νίκες η ιταλική ομάδα.
Θα έμοιαζε πιο δίκαιο, λοιπόν, να δούμε το επετειακό final 4 στη Μπολόνια (εκεί έγινε, άλλωστε, το 2002 το πρώτο της νέας εποχής, με τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού και καθώς η Ευρωλίγκα, πλέον, είχε όλες τις ομάδες στη μεριά της σε μια ολοκληρωτική επικράτηση στην «κόντρα» με την FIBA).
Από την άλλη, ο Μπερτομέου έχει συμπεριλάβει την Αθήνα στις υποψήφιες πόλεις για τη διεξαγωγή ενός φάιναλ-φορ τα επόμενα τρία χρόνια. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που η ελληνική πρωτεύουσα είχε φιλοξενήσε final 4 ήταν το 2007, όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Πάμε να απαντήσουμε στα όποια ερωτηματικά εγείρονται, για το αν εν τέλει μπορεί να δούμε ή όχι φάιναλ-φορ στην Αθήνα;
1. Μπορεί το Παναθηναϊκό Στάδιο να φιλοξενήσει ένα τέτοιο γεγονός;
Όλα γίνονται. Με την κατάλληλη προεργασία και … επένδυση, σίγουρα μπορεί να μεταμορφωθεί και ο χώρος στο ιστορικό Στάδιο. Παρόλα αυτά το κόστος είναι άγνωστο και προφανώς χρειάζεται ειδική μελέτη για το πώς και αν γίνεται να «κλείσει» ένα μέρος του Καλλιμάρμαρου. Σημειώστε όμως ότι δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Υποδομές για την διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού αθλητικού γεγονότος δεν υπάρχουν, όλες πρέπει να βρεθούν για το διάστημα των αγώνων που αναδεικνύουν τον πρωταθλητή Ευρώπης. Κάτι τέτοιο ανεβάζει ολοένα και περισσότερο το κόστος, αλλά απαιτεί και πολύ λεπτομερή προετοιμασία. Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι όλα βρίσκονται (και τα χρήματα και ο τρόπος στέγασης, συν τις υποδομές) οι εργασίες θα κρατήσουν μήνες. Η EuroLeague δεν διαθέτει τόσο ανθρώπινο δυναμικό για να ασχοληθεί με ένα τόσο φιλόδοξο έργο, ενώ θυμίζουμε ότι ο χρόνος που απομένει από τη λήξη της κανονικής περιόδου μέχρι την έναρξη του φάιναλ-φορ είναι κάθε χρόνο, λιγότερο από ένας μήνας.
Συν τοις άλλοις το περίφημο Καλλιμάρμαρο μπορεί να συμβολίζει τα πάντα για τον σύγχρονο αθλητισμό, μπορεί το 1968 να συγκέντρωσε 80.000 (μέσα και έξω) για το ΑΕΚ-Σλάβια, το 2018 δεν φαντάζει τόσο … ιδανικός τόπος. Αν φανταστούμε τι συμβαίνει σε ένα ανάλογου βεληνεκούς γεγονός, όπως ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας, τότε πρέπει να βάλουμε στο κάδρο μια “κλειστή” Αθήνα για τρεις ημέρες και ένα … ατέλειωτο υπαίθριο πάρκινγκ το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει στα πέριξ.
2. Υπάρχει άλλο γήπεδο (ανοιχτό) στο λεκανοπέδιο για διεξαγωγή αγώνα μπάσκετ;
Όχι, φυσικά. Γράφτηκε κάτι για το Καραϊσκάκη, αλλά είναι αδύνατο. Μη μπερδευόμαστε με το γήπεδο στη Λιλ, που από ποδοσφαιρικό γήπεδο, μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο κλειστό γήπεδο (25.000 θεατών) για να φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ 2015. Το συγκεκριμένο γήπεδο διαθέτει τους ανάλογους μηχανισμούς. Κατασκευάστηκε, δηλαδή, για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα γεγονότα σε κλειστές σάλες. Εκτός από μπάσκετ, στο Πιερ Μορουά της Λιλ, έχουν διεξαχθεί συναυλίες, αλλά και αγώνες τένις. Ο αγωνιστικός χώρος του ποδοσφαίρου χωρίζεται στη μέση, το ένα μέρος μπαίνει πάνω στο άλλο, το γήπεδο χωρίζεται στα δυο και στη μια πλευρά διαμορφώνεται ο κλειστός χώρος.
3. Τότε, που μπορεί να διεξαχθεί στην Αθήνα;Αυτή την στιγμή έτοιμο γήπεδο, όπου δεν χρειάζονται έξτρα εργασίες, παρά η καθιερωμένη “επέμβαση” για μεγάλα ματς (όπως ας πούμε έγινε πέρσι στο φάιναλ-φορ του Champions League) είναι το ΟΑΚΑ. Θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά εκεί οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι μεγαλύτερες και απαιτούν περισσότερο χρόνο.
4. Πόσο “κοστίζει” ένα final 4 της EuroLegue;
Το 2007, ο Δήμος Αθηναίων είχε ξοδέψει 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό δεν είναι εύκολο να βρεθεί, ειδικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, όπου έχει υποχωρήσει και η παλιά συνήθεια φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Παρόλα αυτά εφόσον κινητοποιηθούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο μπάσκετ, σε συνδυασμό με κάποιον άλλον φορέα δεν είναι… απαγορευτικό.
Μιλάμε όμως για final 4 της EuroLegue κανονικών συνθηκών και όχι υπερβολικών όσο και δύσκολο να πραγματοποιηθούν σχεδίων …
sport24.gr
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS