Όντας προπονητής των “ερυθρολεύκων” τότε, βίωσε μια διαπραγμάτευση που χάλασε στο… παρά ένα, κι αυτό εξαιτίας του Αντρέα Μενεγκίν. Πολύ μεγαλύτερο όνομα εκείνη την εποχή, άφησε στα κρύα του λουτρού την Κίντερ για χάρη της Φορτιτούντο, γεγονός που αποδείχθηκε μοιραίο για τον Ολυμπιακό. Η ιστορία όπως την περιέγραψε στον Παντελή Βλαχόπουλο ο Ηλίας Ζούρος:
“Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του, γιατί το 2000 σε μια προσπάθεια να τον πάρουμε, είχαμε συμφωνήσει (σ.σ.: έπαιζε στη Ρέτζο Καλάμπρια), αλλά χάλασε η δουλειά. Οι ανταγωνιστές μας ήταν η Κίντερ και η Φορτιτούντο. Η Κίντερ είχε συμφωνήσει με τον Αντρέα Μενεγκίν, που τότε ήταν πολύ μεγαλύτερο όνομα, δυστυχώς για εμάς όμως, άλλαξε την τελευταία στιγμή η κατάσταση και ο παίκτης κατέληξε στην Φορτιτούντο.
Θυμάμαι ήταν απόγευμα της Παρασκευής, είχαμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο με τον Μανού. Τρεις φορές εγώ, τρεις φορές ο Χρήστος Σταυρόπουλος. Είχαμε μιλήσει όλοι μαζί του και είχαμε συμφωνήσει. Δυστυχώς όμως μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο, όπου ο Μενεγκίν πήγε στην Φορτιτούντο. Κι εκεί χώθηκε η Κίντερ στις συζητήσεις για τον Μανού. Ο παίκτης ζήτησε μια απλή αλλαγή του όρου για το ΝΒΑ. Είχαμε ένα buy out ύψους 750.000 δολαρίων για το ΝΒΑ, γιατί η ομάδα θα τον αγόραζε κιόλας από τη Ρέτζο Καλάμπρια. Η Κίντερ του προσέφερε μικρότερο buy out για το ΝΒΑ, κι εκεί άλλαξε τη γνώμη του παίκτη. Δεν τα καταφέραμε. Ο παίκτης θα έπαιζε στον Ολυμπιακό.
Δυστυχώς εκείνη η στιγμή ήταν κρίσιμη, σε ό,τι αφορά στο buy out ή στο ότι δεν υπογράψαμε τα συμβόλαια εκείνη την Παρασκευή, γιατί ο ατζέντης του θα έφευγε για το Σαββατοκύριακο. Χάθηκε η ευκαιρία όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά γενικότερα για τους φιλάθλους στην Ελλάδα να δουν από κοντά έναν σπουδαίο παίκτη“.
Ενώ θυμήθηκε επίσης πως “τρία – τέσσερα χρόνια μετά, τον συνάντησα στις ΗΠΑ γιατί ήμουν στην προετοιμασία των Σπερς και θυμηθήκαμε την ιστορία. Μου λέει “κόουτς, δυστυχώς για σένα δεν συνεργαστήκαμε, αλλά σε εμένα πήγαν όλα εξαιρετικά μετά από αυτό“.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γεωργίας προσέθεσε αναφορικά με την ποιότητα και τον χαρακτήρα του Μανού Τζινόμπιλι: “Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια με την ποιότητα των καλών παικτών, γιατί βλέπουμε ότι το μπάσκετ πάει πλέον σε άλλη κατεύθυνση. Φεύγει από την πολλή ποιότητα και πάει στην πολλή αθλητικότητα και σε σημεία που είναι πολύ διαφορετικά από παλιά. Ο Μανού είναι ένας από τους παλιούς, τους κορυφαίους, που έδωσαν την αγάπη στον κόσμο για να πλησιάσουν περισσότερο στο άθλημα.Κάθε παίκτης με τόσο μεγάλη προσωπικότητα, δίνει μεγάλη ποιότητα στην ομάδα. Αυτόματα κι ο προπονητής κερδίζει. Όλοι γνωρίζουν ότι η δουλειά του προπονητή είναι δύσκολη και πολύπλευρη. Καλώς ή κακώς εξαρτάσαι από την προσωπικότητα και τη χημεία των μεγάλων παικτών. Για να κατορθώσεις κάτι, χρειάζεσαι μεγάλους παίκτες. Δυστυχώς δεν έπαιξε για τον Ολυμπιακό. Είναι ένας winner, δεν κατέθετε ποτέ τα όπλα. Μπορεί να λέμε για τους Spurs ότι ήταν μεγάλη ομάδα χάρη στον Τιμ Ντάνκαν, αλλά χωρίς τον Μανού Τζινόμπιλι, δεν κατάφερναν όλα αυτά.
Ο Μανού το είχε σε υπερθετικό βαθμό, ήταν ηγέτης κι εντός κι εκτός γηπέδου. Χάρη στον τρόπο που προσέγγιζε τα πράγματα, τους συμπαίκτες και τους συνεργάτες του. Το έβλεπες σε όλες τις κινήσεις του, σε ό,τι έκανε σε όλο αυτό το διάστημα που βρισκόταν στα παρκέ. Ήταν σταρ. Υπήρχαν κάποια χρόνια που το όνομά του ήταν πάρα πολύ ψηλά.
Για την εποχή του ήταν κάτι διαφορετικό για όλους εμάς, ήταν πολύ αθλητικός. Προσηλωνόταν σε μικρά πράγματα του παιχνιδιού και τα έκανε με καταπληκτικό τρόπο. Ένας παίκτης είναι μεγάλος όταν κάνει καλά πολλά πράγματα, τα οποία δεν βλέπει ο κόσμος. Δεν είναι μόνο το τελευταίο σουτ, είναι κι άλλα. Στην προπόνηση, στα αποδυτήρια, στη συμπεριφορά του, στο πώς λειτουργούσε στο γήπεδο.
Αναφορικά με το γεγονός πως εισήγαγε στο ΝΒΑ το eurostep, το οποίο πλέον αποτελεί μια κίνηση ευρέως διαδεδομένη παγκοσμίως, εξήγησε πως “κάποιες κινήσεις μένουν διαχρονικά και διδάσκονται εν συνεχεία. Η ντρίμπλα του Ντέγιαν Μποντίρογκα, το hook του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, το eurostep του Μανού Τζινόμπιλι. Όταν αναπτύσσεται με τόσο έντονο και καλό τρόπο, είναι λογικό να το παίρνουν κι οι άλλοι, να διδάσκεται. Απολύτως φυσιολογικά λένε ότι αυτός το λάνσαρε και το ενέταξε στο παιχνίδι“.
Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Από εκεί και πέρα, ο Ηλίας Ζούρος σημείωσε για την Εθνική Γεωργίας, στον πάγκο της οποίας παραμένει, πως “για εμάς είναι μια μεταβατική περίοδος, που έχει ξεκινήσει από πέρσι. Είχαμε μια καλή φουρνιά παικτών, που δυστυχώς σταμάτησε. Από την παλιά φρουρά έχουμε μόνο τον Τόρνικε Σενγκέλια και τον Γκιόργκι Σερμαντίνι”, ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στην Εθνική Ελλάδας:
“Η Εθνική Ελλάδας έκανε πολύ καλή δουλειά στην πρώτη φάση, προκρίθηκε αήττητη στη δεύτερη φάση, οπότε επί της ουσίας είναι ήδη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι στην παγκόσμια ελίτ. Το άθλημα βρίσκεται στην κορυφή, τόσο σε επίπεδο παικτών όσο και σε επίπεδο προπονητών. Η Ελλάδα στο συγκεκριμένο άθλημα είναι πολύ ψηλά. Υπάρχουν πάντα συγκυρίες, που μπορεί να υπάρχουν ατυχή αποτελέσματα, αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία και τον γενικό κανόνα“.
Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την απουσία του στα προκριματικά, είπε: “Πιστεύω ότι σε μια μεγάλη διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα είναι παρών. Για μένα ήταν πολύ περίεργο όταν άκουσα ότι ο Γιάννης θα ερχόταν να παίξει σε αυτά τα παιχνίδια. Όλα τα παιδιά τα πήγαν εξαιρετικά μέχρι τώρα, στα προκριματικά. Όσοι κλήθηκαν να βοηθήσουν. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας ή κάτι“, για να καταλήξει απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας:
“Είναι η ύψιστη τιμή, από μέρους μου δεν τίθεται θέμα μη επιθυμίας. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ δύσκολη δουλειά γενικά το να βρίσκεσαι σε μια εθνική ομάδα. Ειδικά όταν δεν έχεις τον χρόνο να περάσεις τη φιλοσοφία σου. Σε έναν σύλλογο είναι πιο απλό, υπάρχει περισσότερος χρόνος και ώρες προπόνησης για να περάσεις αυτό που θέλεις. Ήταν πολύ περίεργες οι συνθήκες τότε, που ήμουν εγώ, όταν αποχώρησα. Θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω στη χώρα μου, στην οικογένειά μου. Ευελπιστώ λοιπόν κάποια στιγμή να γίνει αυτή η επιστροφή, με τον σωστό τρόπο πάντα. Τώρα είμαι σε μια άλλη εθνική, που με αντιμετωπίζει με σεβασμό. Έχω ήδη πρόταση για δύο ακόμη χρόνια συνεργασίας, για να φτάσουμε τα έξι στο σύνολο“.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS