Τη διαδικασία που εφαρμόζεται για την αδειοδότηση γηπέδων, στα οποία διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες και ποια κριτήρια πρέπει να τηρούνται, συζήτησε, μεταξύ άλλων, σε συνεδρία της, την Τετάρτη, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας γίνεται πραγματικά σε γερασμένα γήπεδα.
«Ενδεικτικά, το Τσίρειο Στάδιο εγκαινιάστηκε το 1975, το Δασάκι το 1976, το Μακάρειο το 1978, το Παφιακό το 1985, το Αντώνης Παπαδόπουλος το 1986, το ΓΣΠ, που το θεωρούμε καινούργιο, το 1999 και το ΑΕΚ Arena το 2016. Μέσα από τη συζήτηση έχει αναδειχθεί ότι πέραν ότι τα γήπεδα μας είναι γερασμένα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη στατικότητα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης ανέφερε ότι για να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή γήπεδα θα πρέπει να επενδυθεί ένα κονδύλι των 40 εκατομμυρίων», πρόσθεσε.
Τα μόνο γήπεδα, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, τα οποία ικανοποιούν τις προδιαγραφές σήμερα για να γίνονται αγώνες Α΄ κατηγορίας είναι το ΓΣΠ και το Arena.
«Το λεγόμενο νέο ΓΣΖ, όπως το γνωρίζουν οι Λαρνακείς, είναι κλειστό εντελώς. Είναι εντελώς ακατάλληλο. Το Μακάρειο Στάδιο κατά το ένα τρίτο του γηπέδου είναι κλειστό λόγω προβλημάτων. Το «Στέλιος Κυριακίδης» για να γίνει γήπεδο χρειάζεται 3,5 εκατομμύρια. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι παρόλες τις προσπάθειες αναβάθμισης του ποδοσφαιρικού προϊόντος όταν δεν υπάρχουν οι υποδομές δεν μπορείς να αναβαθμιστεί το ποδοσφαιρικό σου προϊόν. Εκείνο, το οποίο έχει λεχθεί είναι ότι θα τάχατες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πενταετές πλάνο αναβάθμισης των γηπέδων. Εύχομαι αυτό το πενταετές πλάνο να υλοποιηθεί και να δώσει λύσεις, γιατί θα χρησιμοποιήσω τη φράση του Προέδρου της Αρχής Αδειοδότησης των γηπέδων, ότι σε αρκετά στάδια ντρέπεται που πηγαίνει στο γήπεδο», σημείωσε.
Όσον αφορά το «Στέλιος Κυριακίδης», «του οποίου θα γίνει αναβάθμιση του ταρτάν μετά από 9 χρόνια προσπάθειας», ο κ. Σαββίδης είπε ότι τους έχει λεχθεί ότι υπάρχει μια πρόταση από τους επενδυτές της Pafos FC για να αναλάβουν το «Στέλιος Κυριακίδης», με συγκεκριμένη χρονική περίοδο, 25-30 χρόνια, να φτιάξουν ένα γήπεδο περίπου των 40 εκατομμυρίων, ο ΚΟΑ βλέπει θετικά αυτή την προσέγγιση για αναβάθμιση του γηπέδου. (ΕΔΩ σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας)
«Και όσον αφορά τις δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, Pafos FC και Ακρίτας FC, υπάρχει μια προσπάθεια έτσι ώστε το γήπεδο της Πέγειας να μπορέσει να πάρει άδεια για να μπορέσουν οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες να αγωνιστούν στην Επαρχία τους από τον Γενάρη», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η ασφάλεια των σταδίων τόσο για τους αθλουμένους όσο και για τους φιλάθλους είναι άκρως στοιχείο απαραίτητο της αθλητικής δημιουργίας στον τόπο μας.
«Όλοι έχουμε ευθύνη και πλήρη επίγνωση του θέματος και επικροτούμε τις ενέργειες που γίνονται και ως Επιτροπή Παιδείας αναμένουμε αποτελέσματα. Εγκρίθηκε ποσό για διενέργεια μελέτης για την ασφάλεια στα γήπεδα των προσφυγικών ομάδων συν τα κατά καιρούς σημαντικά κονδύλια που διατίθενται από τον ΚΟΑ για το σκοπό αυτό στα εν λόγω σωματεία», πρόσθεσε.
Ο κ. Κάρουλας είπε, επίσης, ότι χαιρετίζουν την εκπόνηση πενταετούς σχεδίου βελτίωσης της ασφάλειας των σταδίων όπως ανέφερε σχετικά στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδειοδότησης Σταδίων, η οποία παρακολουθεί στενά και υποβάλει συνεχώς εισηγήσεις για την όλη κατάσταση.
«Όπως αναφέρθηκε έχει προτεραιοποιηθεί ποσό 12 εκατομμυρίων ευρώ από τα 40 τόσα που χρειάζονται σε παγκύπρια κλίμακα για την κάλυψη των σχετικών αναγκών. Ως Επιτροπή έχουμε πλήρη επίγνωση του θέματος και παρακολουθούμε την υλοποίηση και τη συμπερίληψη των απαραίτητων πόρων στους προϋπολογισμούς», σημείωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «για ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μη αδειοδοτημένα γήπεδα, τα οποία λειτουργούν και περιλαμβάνουν πολλούς κινδύνους για τον κόσμο, ο οποίος τα επισκέπτεται για να παρακολουθήσει, κυρίως, ποδόσφαιρο».
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια προσέγγιση ότι θα μπορούσαν να εκχωρηθούν αυτά τα στάδια σε στρατηγικούς επενδυτές ή σε άλλους που θα ήθελαν να τα αξιοποιήσουν. Εμείς λέμε ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά και ξεχωριστά. Όμως, είναι υποχρέωση αυτού του κράτους να παρέχει την αναγκαία υποδομή σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, ούτως ώστε όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό ως αθλητές, αλλά και ως θεατές, παραγωγικά και αποτελεσματικά να μπορούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «αυτή η προσέγγιση ότι, επειδή ως κράτος δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε συγκεκριμένα έργα, ας τα δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα έχει τέλος».
«Σήμερα είναι τα γήπεδα, αύριο θα είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Είναι μια αδιέξοδη προσέγγιση. Πρέπει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση, έστω στους εναπομείναντες μήνες, να δει τι θα κάνει με τη στήριξη αυτών των γηπέδων και τη σωστή αδειοδότηση τους, αλλιώς θα έχει την ευθύνη πιθανών δυσάρεστων εξελίξεων στο άμεσο μέλλον», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους μη αδειοδότησης συγκεκριμένων γηπέδων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι λόγοι εξαρτώνται από το κάθε στάδιο.
«Υπάρχουν παραδείγματα τα οποία ισχύουν για πάρα πολλά στάδια. Στάδιο με ταρτάν για κλασσικό αθλητισμό, ουσιαστικά υπάρχει μόνο στη Λεμεσό και οι αγώνες όλων των επαρχιών διεξάγονται στη Λεμεσό. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η πρόσβαση και φιλοξενία ατόμων με αναπηρία. Στις πλείστες περιπτώσεις, άτομα με αναπηρία που θέλουν να επισκεφτούν ένα γήπεδο, πρέπει να υφίστανται μια τεράστια ταλαιπωρία και ένα μεγάλο εξευτελισμό, γιατί δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι, δεν υπάρχουν ειδικά αποχωρητήρια κ.ο.κ. Γήπεδα γερασμένα, με μπετόν να πέφτουν δεξιά και αριστερά, με όλους τους κινδύνους οι οποίοι συσσωρεύονται. Συζητούσαμε την περασμένη εβδομάδα για μπαλκόνια που πέφτουν. Ελπίζω να μην έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα σε γήπεδα τα οποία μάλιστα θα φιλοξενούν και χιλιάδες ανθρώπους», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει μια βελτίωση στις όλες διαδικασίες από τους αρμόδιους.
«Τα θέματα των γηπεδικών εγκαταστάσεων είναι πολύ σοβαρά όπως είναι η ασφάλεια, υπάρχουν στατικά θέματα, θέματα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τα κλειστά κυκλώματα, τα θέματα πυρασφάλειας, οι επιδιορθώσεις. Όλα αυτά, η Αρχή Αδειοδότησης πρότεινε ένα πενταετές πρόγραμμα ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων, το οποίο υπέβαλε στην πολιτεία, στο Υπουργείο Παιδείας, στον ΚΟΑ, για να μελετήσει και να αρχίσει η υλοποίηση του. Συμφωνούμε με την προτεραιοποίηση για της γηπεδικές εγκαταστάσεις που θα αρχίσει από τα προσφυγικά σωματεία Ανόρθωσης, Σαλαμίνας και Εθνικού Άχνας για να μπορούν να υπάρχουν όλες εκείνες οι εγκαταστάσεις που θα τιμούν την πολιτεία μας», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα γήπεδα στίβου, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι επιδιορθώθηκε ο στίβος του ΓΣΠ και έπονται τα άλλα γήπεδα όπως το Μακάρειο, το ΓΣΖ, το οποίο ερημοποιείται, και τα υπόλοιπα γήπεδα. Αυτή η προσπάθεια για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, θα συνεχιστεί γιατί θέλουμε να έχουμε ασφαλή γήπεδα που θα προσελκύουν τις οικογένειες να παρακολουθούν είτε αγώνες ποδοσφαίρου είτε αγώνες στίβου, κατέληξε.
Πηγή – ΚΥΠΕ
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS