Μετά από μόλις τέσσερις αγωνιστικές, δεν μπορεί να πει κάποιος πως έχει βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την πραγματική δυναμικότητα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και σίγουρα δεν μπορεί να “μαντέψει” πόσο μακριά θα φτάσουν στη φετινή EuroLeague. Αν όμως έχει παρακολουθήσει και τα φιλικά τους, αν έχει δει την πορεία των προετοιμασιών τους, τότε έχει διακρίνει χτυπητές αδυναμίες, κάποιες ανισορροπίες και τους προβληματισμούς των προπονητών τους που έχουν ο κάθε ένας τα δικά του προβλήματα να αντιμετωπίσει.
Ο μεν Τσάβι Πασκουάλ προσπαθεί να βρει έναν δεύτερο οργανωτή, να καλύψει την απουσία του μοναδικού σουτέρ του (Ματ Λοτζέσκι) και να “ζωντανέψει” τους ψηλούς του, ο δε Ντέιβιντ Μπλατ έχει τρεις σμολ φόργουορντς την ώρα που η ομάδα του χρειάζεται έναν γκαρντ ή έναν σέντερ ή και τα δύο μαζί. Σε σαφώς καλύτερη θέση ο coach της ομάδας του Πειραιά που έχει μια περίοδο προσαρμογής, όταν ο Καταλανός αισθάνεται περισσότερη πίεση από ποτέ και έχει ένα πρόγραμμα-βουνό να αντιμετωπίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΕΝΤΕΡ, ΟΥΔΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Έχουμε πει ξανά και ξανά πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει έναν δεύτερο δημιουργό, έναν παίκτη που θα μπορεί να λειτουργήσει ως στήριγμα του Νικ Καλάθη (έπαιξε χθες βράδυ στα 38 από τα 45 λεπτά της αναμέτρησης με τη Ζάλγκιρις Κάουνας), ακόμη όμως δεν τον έχει βρει. Ο Πασκουάλ έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο Λούκας Λεκαβίτσιους δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο, δοκίμασε απέναντι στους Λιθουανούς με τον Νίκο Παππά σε αυτόν τον ρόλο και είδε τον Έλληνα γκαρντ να έχει πέντε ασίστ σε 17:35. Τον είδε να παίρνει και πέντε τρίποντα, ουσιαστικά τις προσπάθειες του Ματ Λοτζέσκι, αλλά γνωρίζει ότι ο Παππάς δεν είναι “μπάλωμα” ούτε για τον δημιουργό που λείπει, ούτε για τον σουτέρ που βρίσκεται εκτός δράσης.
Κι αν ο Καλάθης αντέχει, το πρόβλημα στην καρδιά της ρακέτας δεν μπορεί να “κρυφτεί” με κανέναν τρόπο. Οι πράσινοι έχουν τέσσερις σέντερ, αλλά ουδείς εκ των Τζέιμς Γκιστ, Στεφάν Λάσμε, Ίαν Βουγιούκα, Γιώργου Παπαγιάννη είναι σε αυτή τη φάση της σεζόν σε καλή κατάσταση.
Οι πράσινοι έχουν σοβαρό πρόβλημα απέναντι σε κάθε καλό ψηλό της EuroLeague, ο Ταρίκ Μπλακ της Μακάμπι Τελ Αβίβ τους έκανε αρκετή ζημιά στην πρεμιέρα, οι Ντέβιν Μπούκερ – Ντανίλο Μπαρτέλ κουβάλησαν τη Μπάγερν στη δεύτερη αγωνιστική, οι Ντέιβις – Γουάιτ τους διέλυσαν στην τέταρτη. Γκιστ και Λάσμε δείχνουν πολύ αργοί αυτή την περίοδο, ο πρώτος έχει 2.5 ριμπάουντ ανά 23 λεπτά συμμετοχής και μόλις ένα κόψιμο σε 91 λεπτά στη σεζόν, ο δεύτερος έχει επίσης 2.5 ριμπάουντ ανά 18 λεπτά συμμετοχής και 6.5 πόντους. Βουγιούκας – Παπαγιάννης παραμένουν στην άκρη του πάγκου κι ο Πασκουάλ βλέπει τέσσερα πεντάρια να μην κάνουν ένα “κανονικό”.
Οι αντίπαλες άμυνες “γεμίζουν” τη ρακέτα τους, κλείνουν τους διαδρόμους στον Καλάθη, δεν απειλούνται από τους ψηλούς του Παναθηναϊκού και όσο ο Λοτζέσκι παραμένει εκτός δράσης κι ο Ντεσόν Τόμας δεν προσαρμόζεται, τόσο το πρόβλημα θα μεγεθύνεται.
Ο Παναθηναϊκός ήθελε να ξεκινήσει τη σεζόν με 4-0, έκανε δύο ήττες που δεν υπολόγιζε και τώρα πηγαίνει στο Μαυροβούνιο για να αντιμετωπίσει τη “μικρή” Μπουντούτσνοστ σε ένα ματς που έχει πάρα πολλά να χάσει και ελάχιστα να κερδίσει. Από την Ποντγκόριτσα ξεκινά ένας Γολγοθάς για τον Πασκουάλ και τους παίκτες του, που γνωρίζουν ότι στη διάρκεια των επόμενων πέντε εβδομάδων θα κριθούν με αυστηρότητα απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους.
Αν δεν έχετε δει το πρόγραμμα των πρασίνων από τις 2/11 έως τις 5/12, ιδού: Μπουντούτσνοστ εκτός, Ολυμπιακός εντός, Αναντολού Εφές εκτός, Μπαρτσελόνα εντός, Μπασκόνια και Χίμκι εκτός, Φενέρμπαχτσε εντός έδρας. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας πρέπει να κάνουν το 3/3 στο γήπεδό τους και να ψάξουν δύο εκτός έδρας νίκες, αν όχι τρεις, για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις. Η φετινή διοργάνωση έχει τουλάχιστον 13 ομάδες που θα παλέψουν για μια θέση στην οκτάδα και τα Playoffs (Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε, Αρμάνι Μιλάνο, Αναντολού Εφές, Ζάλγκιρις Κάουνας, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπασκόνια, Χίμκι), οι διαφορές δεν είναι μεγάλες πίσω από τις τρεις πιο δυνατές (Ρεάλ, Φενέρ, ΤΣΣΚΑ) και κάθε ματς έχει χαρακτήρα τελικού. Επίσης, όποιος ηττηθεί από Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα και Μπουντούτσνοστ, θα κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω. Και ο Παναθηναϊκός δεν έχει πείσει φέτος ότι μπορεί να περάσει εύκολα από την Ποντγκόριτσα…
Η “ΑΝΩΜΑΛΙΑ” ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Με τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες, ο Ολυμπιακός έχει κάνει καλή δουλειά στο ξεκίνημα της σεζόν του στη EuroLeague. Δύο διπλά επί της Χίμκι και της Μπασκόνια, μια κάπως άνετη επικράτηση επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, αν έλειπε και η “γκέλα”, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ηττήθηκαν στο γήπεδό τους από την Αρμάνι Μιλάνο, οι Πειραιώτες θα μετρούσαν το απόλυτο και θα βρίσκονταν στην κορυφή μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας πριν το ταξίδι τους στη Ρωσία για την αναμέτρηση της πέμπτης αγωνιστικής με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.
Το 3/4 είναι μια καλή επίδοση, ουσιαστικά το ένα διπλό “έσβησε” την γκέλα στο Φάληρο, όμως βαδίζοντας προ το τέλος του πρώτου μήνα της χρονιάς, είναι πλέον φανερή η “ανωμαλία” που υπάρχει στο ρόστερ της ομάδας του Πειραιά.
Ο Ντέιβιντ Μπλατ προσπάθησε να επενδύσει τον περασμένο Ιούλιο στη σκληράδα, τη φιλοδοξία, το ταμπεραμέντο του Πιέρια Χένρι, δεν ήθελε όμως να τον περιμένει κι ο Αμερικανός γκαρντ κατέληξε στην Ούνικς Καζάν (έχει 11.3 πόντους με 55% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα, 64% στις βολές, 4.8 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά 25 λεπτά στο EuroCup) καθώς δεν βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Από ασόδυο ο Αμερικανοισραηλινός πήγε σε τριάρι και τελικά πήρε δύο, τον Γιάνις Τίμα και τον Αξέλ Τουπάν, ενώ υπήρχε ήδη στην ομάδα ο Κώστας Παπανικολάου. Τρεις πρωτοκλασάτοι σμολ φόργουορντς, τρεις παίκτες που χρειάζονται σημαντικό ρόλο για να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες.
Ο “Παπ” έπεσε από τα 24 λεπτά στα 16, ο Λετονός έπεσε από τα 23 στα 16, ο Γάλλος έπεσε από τα 15 στα 14. Και οι τρεις έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους. Και οι τρεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στο ρόλο τους. Και οι τρεις δουλεύουν σκληρά για να “επιβιώσουν” μέσα από αυτόν τον τρομερό ανταγωνισμό. Είναι όμως πολύ δύσκολο όχι να σπάσουν, αλλά έστω να πλησιάσουν το ταβάνι τους. Είναι επίσης δύσκολο να ανέβουν ή να κατέβουν θέσεις. Ούτε ο Τουπάν είναι σούτινγκ γκαρντ (τα ποσοστά του θα πέσουν, όσο κι αν έχει δουλέψει το τρίποντο, ενώ δεν είναι σε καμία περίπτωση δημιουργός), ούτε ο Τίμα πάουερ φόργουορντ. Άλλωστε εκεί υπάρχουν οι Πρίντεζης – Βεζένκοβ που μοιράζονται τα λεπτά, πριν μπει στην εξίσωση και ο Δημήτρης Αγραβάνης.
Σίγουρα ο Μπλατ αισθάνεται ασφάλεια έχοντας και τους τρεις στο ρόστερ του, η ποιότητά τους είναι δεδομένη, όμως η θέση είναι υπερβολικά φορτωμένη την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από έναν ακόμη γκαρντ. Έναν γκαρντ με τα χαρακτηριστικά του Πιέρια Χένρι, έναν κοντό που θα μπορεί να κάνει λίγο απ’ όλα, πρωτίστως όμως θα “δένει” την περιφερειακή άμυνα. Με τον Σπανούλη στα 36, με τον Γουίλιαμς-Γκος σε περίοδο προσαρμογής και εκμάθησης της EuroLeague, με τον Στρέλνιεκς να παλεύει να μείνει υγιής και τον Μάντζαρη να έχει περάσει σε έναν ξεκάθαρα συμπληρωματικό και διεκπεραιωτικό ρόλο, οι Πειραιώτες χρειάζονται έναν ακόμη κοντό για να σταθούν όρθιοι στον μαραθώνιο της EuroLeague. Δείτε τι συμβαίνει με μερικές καλές ομάδες της διοργάνωσης:
Αναντολού Εφές: Λάρκιν, Μπομπουά, Μπαλμπάι, Μίτσιτς, Άντερσον, Σιμόν
Αρμάνι Μιλάνο: Ντέλα Βάλε, Τζέιμς, Μπέρτανς, Νέντοβιτς, Τζέρελς, Τσιντσαρίνι
ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ντε Κολό, Ούχοφ, Ροντρίγκεθ, Χάκετ, Χίγκινς, Κουλάγκιν
Φενέρμπαχτσε: Σλούκας, Μαχμούτογλου, Ένις/Γκριν, Γκούντουριτς, Ντίξον, Γκιουλέρ
Παναθηναϊκός: Καλάθης, Λεκάβιτσιους, Παππάς, Λοτζέσκι, Λάνγκφορντ
Όπως ο Ολυμπιακός, έτσι και η Μπαρτσελόνα (Πάνγκος, Ερτέλ, Ρίμπας, Κούριτς), η Μπασκόνια (Βιλντόζα, Γκρέιντζερ, Χουέρτας, Τζάνινγκ), η Μπάγερν Μονάχου (Γιόβιτς, Κόπονεν, Λο, Τζέντοβιτς), η Χίμκι (Σβεντ, Μποστ, Μάρκοβιτς, Τζένκινς) και η Ζάλγκιρις (Γουόλτερς, Γουόκαπ, Βέστερμαν, Γκριγκόνις) είναι ομάδες που στηρίζονται σε τέσσερις γκαρντ, έχοντας από πίσω τους νεαρούς, με την τελευταία να έχει αποκτήσει ως συμπληρωματικό τον Ντέρικ Γουόλτον. Θα δούμε κι άλλες κινήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, περιμένουμε πως και στο Λιμάνι θα προχωρήσουν σε μία τέτοια μεταγραφή καθώς η χρονιά είναι μεγάλη, οι τραυματισμοί συχνοί και η ανάγκη για έτοιμες λύσεις σε κάθε πρόβλημα, τεράστια.
Όσο για τον συμπληρωματικό ψηλό που πολύς κόσμος θεωρεί ότι έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός; Δεν θα διαφωνήσουμε, ο Νίκολα Μιλουτίνοβ δεν θα έχει πάντα double-doubles και θα έρθουν βραδιές όπως αυτή απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ που δεν θα ταιριάζει στον αντίπαλο, ενώ ο Ζακ ΛεΝτέι έχει δείξει καλά δείγματα, με αρκετές αδυναμίες κυρίως στο θέμα της συγκέντρωσης. Ο Αμερικανός είναι ακριβώς όπως τον περιμέναμε, όπως σας τον είχαμε αναλύσει στις 7 Ιουλίου, δεν είναι σέντερ μα προσπαθεί να σταθεί σε αυτή τη θέση, δεν μπορεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο σε εξαιρετικό βαθμό, αλλά είναι ολοφάνερο πως έχει ποιότητα και τρομερές δυνατότητες. Αρκεί να το πιστέψει και ο ίδιος.
Οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να έχουν έναν τρίτο σέντερ με χαρακτηριστικά… “ελικοπτέρου”, έναν Έιντριαν Πέιν για παράδειγμα, αν και πάλι ίσως μιλούσαμε για υπερφόρτωση ανάλογη με εκείνη στη θέση του σμολ φόργουορντ.
Γι’ αυτό, στα δικά μας μάτια η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται στις θέσεις των γκαρντ.
sport24.gr
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS