ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
(απεσταλμένος της ΕΑΚ)
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των πιο πολυσυζητημένων Ολυμπιακών Αγώνων, προτού καν διοργανωθούν, έχει ήδη αρχίσει, αφού μπήκαμε στην εβδομάδα, στο τέλος της οποίας (23/7/21) θα ανάψει ο βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα φωτίσει την αθλητική ανθρωπότητα. Τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες τούς έχει στιγματίσει αναντίρρητα η πανδημία του κορονωϊού, με την μετάθεσή τους κατά ένα χρόνο, από το 2020 που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν, χωρίς ωστόσο να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης… Θέμα, το οποίο δεν θα αναλύσουμε τώρα.
Από τα αρκετά καινούρια που έχουν να παρουσιάσουν οι 32οιΟλυμπιακοί Αγώνες, ένα το οποίο ξεχωρίζει είναι η καινοτομία της παρουσίας δύο σημαιοφόρων από κάθε χώρα που θα λάβει μέρος, ενός άντρα και μίας γυναίκας. Άλλωστε, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει έντονη προσπάθεια από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στην ισότητα των δύο φύλων. Άλλο ένα βήμα προς την επιβεβαίωση της είναι και αυτή η απόφαση. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου της 7ης Ιουλίου 2021, ότι με την κυπριακή σημαία στα χέρια τους θα μπουν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, ο Παύλος Κοντίδης (ιστιοπλοΐα) και η Άντρη Ελευθερίου (σκοποβολή). Ωστόσο, λόγω του προγράμματος του Κοντίδη και του γεγονότος ότι βρίσκεται πολύ μακριά από το Τόκιο (περίπου τρεισήμισι ώρες οδικώς), η ΚΟΕ αποφάσισε όπως τους άντρες εκπροσωπήσει στην παρέλαση με την κυπριακή σημαία ανά χείρας, ο Μίλαν Τράικοβιτς (στίβος), 7οςΟλυμπιονίκης στο Ρίο.
«Να είμαι συγκεντρωμένη και θετική»…
Με τους δύο αθλητές μας, μιλήσαμε γι’ αυτήν την τιμή που τους γίνεται και εξέφρασαν την περηφάνια τους, που θα εκπροσωπήσουν τους συναθλητές τους, στους πιο παράξενους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας. Η Άντρη Ελευθερίου, 7ηΟλυμπιονίκης στο Πεκίνο το 2008, ελπίζει πως στη δεύτερη παρουσία της σε ασιατική πόλη σε Ολυμπιακούς, θα καταφέρει να βρεθεί ακόμα ψηλότερα. «Περηφάνια και μόνο περηφάνια αισθάνομαι που θα είμαι σημαιοφόρος της κυπριακής Ολυμπιακής μας ομάδας και θα εκπροσωπήσω την Κύπρο μας στο Τόκιο. Για κάθε αθλητή πιστεύω πως αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τιμές να εισέρχεται με τη σημαία της χώρας του στο στάδιο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες», ήταν η αρχική τοποθέτηση της Ελευθερίου.
Η εξαίρετη σκοπεύτριά μας, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της στο Τόκιο, μας ανέφερε: «Αγωνιστικά βρίσκομαι σε πολύ καλή φόρμα, αν και κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Θα προσπαθήσω να το αντιμετωπίσω, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό στο γήπεδο (25-26/7). Εδώ στο Τόκιο τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Πάρα πολλοί περιορισμοί, μεγάλες αποστάσεις από Ολυμπιακό Χωριό προς το σκοπευτήριο καθημερινά. Φυσικά είναι για όλους το ίδιο, απλώς στο δικό μου άθλημα το ψυχολογικό κομμάτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και πρέπει να μείνω όσο πιο συγκεντρωμένη και θετική γίνεται».
«Νιώθω μεγάλη τιμή και κίνητρο»…
Από πλευράς του ο Μίλαν Τράικοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη Σιμοτσούκι, αρκετά έξω από το κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων και το Ολυμπιακό Χωριό, στο οποίο θα εισέλθει στις 23 του μήνα, μας μετέφερε: «Νιώθω πολύ περήφανος που θα είμαι σημαιοφόρος της Κύπρου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, την οικογένειά μου και την Ομοσπονδία μου, και θα παρελάσω με μεγάλη περηφάνια. Σίγουρα αυτό θα αποτελέσει το κίνητρό μου για ακόμα καλύτερη απόδοση στους Αγώνες».
Το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο αθλητής του στίβου στα 110μ. με εμπόδια, έζησε μία από τις πιο σπουδαίες στιγμές στην καριέρα του, με την παρουσία του στον τελικό του αγωνίσματός του και την κατάκτηση της 7ης θέσης. Φέτος, έχει μετακομίσει στις ΗΠΑ, έχοντας χάσει σημαντική περίοδο χειμωνιάτικης προετοιμασίας, λόγω τραυματισμού, αισιοδοξεί ότι τώρα που μπαίνει στην τελική ευθεία θα φτάσει στην κορύφωσή του. «Κλείνουμε σχεδόν μία εβδομάδα στο προπονητικό κέντρο και έχουμε εγκλιματιστεί στη διαφορά της ώρας και στις ιδιαίτερες εδώ συνθήκες. Κάναμε καλές προπονήσεις το τελευταίο διάστημα και μέχρι την ημέρα που θα αγωνιστώ (3/8), θα είμαι έτοιμος για να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Νιώθω πολύ τυχερός και ευλογημένος που βρίσκομαι στους δεύτερούς μου Ολυμπιακούς Αγώνες και απλά το απολαμβάνω, αφού αποτελεί την κορυφαία στιγμή για τον κάθε αθλητή».
ΟΙ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
1980 ΜόσχαΚώστας Παπακώστας (τζούντο)
1984 Λος ΆντζελεςΜάριος Κασσιανίδης (στίβος)
1988 ΣεούλΜιχαλάκης (Μάικ) Τύμβιος (σκοποβολή)
1992 ΒαρκελώνηΜάριος Χατζηανδρέου (στίβος)
1996 ΑτλάνταΆννινος Μαρκουλλίδης (στίβος)
2000 ΣίδνεϊΑντώνης Ανδρέου (σκοποβολή)
2004 ΑθήναΓιώργος Αχιλλέως (σκοποβολή)
2008 ΠεκίνοΓιώργος Αχιλλέως (σκοποβολή)
2012 ΛονδίνοΜάρκος Παγδατής (τένις)
2016 Ρίο ντε ΤζανέιροΠαύλος Κοντίδης (ιστιοπλοΐα)
2021 ΤόκιοΜίλαν Τράικοβιτς (στίβος) και Άντρη Ελευθερίου (σκοποβολή)
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS