Όσοι παρακολουθούσαμε φανατικά αθλητικές μεταδόσεις του ΡΙΚ, μπορούμε να πούμε ότι μεγαλώσαμε με την φωνή του. Η φράση «και είναι ο Κεντέρης…» που έλεγε στον τελικό των 200 μ. στο Σίδνεϊ και γενικότερα ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μετέδιδε τα σπριντ έμεινε καρφωμένος στο μυαλό μας.
Του Φάνη Μακρίδη
Ο Ανδρέας Γεωργιάδης που την Παρασκευή (26/05) σε ηλικία 81 ετών αποχαιρέτησε τα εγκόσμια, έβαλε το στίγμα του στην κυπριακή κοινωνία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας αποτελεί ο αθλητισμός. Κατάφερε να ταυτιστεί με τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που πάντα μετέδιδε από την κρατική τηλεόραση.
Το όραμά του
Το πέσιμο της αυλαίας των τηλεοπτικών μεταδόσεων για τον Γεωργιάδη δεν σήμαινε και το τέλος της προσφοράς του στον αθλητισμό. Είναι ενδεικτικά τα όσα είχε δηλώσει στον δημοσιογράφο Ηρόδοτο Μιλτιάδους πριν από 4-5 μήνες. Σύμφωνα με τα όσα του είχε αναφέρει τον Ιανουάριο του 2017 ο μεγάλος του πόθος ήταν να δει Κύπρια αθλήτρια να αγωνίζεται στις παγοδρομίες χειμερινής Ολυμπιάδας.
Ο Ανδρέας Γεωργιάδης για όσους δεν το γνωρίζουν ήταν ο ιδρυτής της Ομοσπονδίας του καλλιτεχνικού πατινάζ. Αγάπησε το άθλημα από τότε που το μετέδιδε και έφτασε στο σημείο να θέσει θεμέλια για την εγκαθίδρυσή του και στο νησί μας.
Ήθελε, επίσης, πολύ να δημιουργηθεί παγοδρόμιο, κάτι που προϋπέθετε κονδύλι 500.000 ευρώ. Η Ομοσπονδία χρησιμοποιούσε το παγοδρόμιο του My Mall της Λεμεσού που καλύπτει τις ανάγκες αγωνιστικά, ωστόσο πίστευε ότι ένα παγοδρόμιο αποκλειστικά για το άθλημα θα βοηθούσε στην εξάπλωση του αθλήματος στο νησί μας.
Η τελευταία του αποστολή στην Τουρκία
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή του είχε εμπιστευτεί τον περασμένο Φεβρουάριο (2017) την αρχηγία της κυπριακής αποστολής για το Ερζερούμ της Τουρκίας. Εκεί κατά τον συγκεκριμένο μήνα πραγματοποιήθηκε το ευρωπαϊκό Ολυμπιακό φεστινάλ χειμερινών αθλημάτων. Αν και 81 ετών ο Γεωργιάδης προκαλούσε εντύπωση με τη διαύγειά του.
Η πρώτη Ολυμπιάδα που δεν μετέδωσε
Η πρώτη Ολυμπιάδα μετά από τη δεκαετία του 1970 χωρίς την φωνή του Ανδρέα Γεωργιάδη ήταν αυτή του 2016 στην Βραζιλία (Ριο ντε Τζανέιρο). Τον Αύγουστο του 2016 μάλιστα είχε πει σε συνέντευξή του στην Μιράντα Λυσάνδρου («Πολίτης» 18/08/2016) ότι προτίμησε να πάει διακοπές στην Αγία Πετρούπολη για να μην το σκέφτεται. «Τον Ανδρέα Γεωργιάδη τον πετύχαμε τηλεφωνικώς στην Αγία Πετρούπολη όπου πήγε διακοπές μαζί με την σύζυγό του. ‘Είναι οι πρώτοι αγώνες από το 1972 στους οποίους δεν θα κάνω ούτε ένα σχόλιο’, μας είπε. ‘Στο Λονδίνο είχα κάνει τις τελευταίες μου μεταδόσεις και μου λείπει πολύ ο σχολιασμός’, μας εξομολογείται. ‘Για αυτό και ήρθα διακοπές μαζί με την σύζυγό μου για να είμαι απασχολημένος’».
Είχε πάει μόνος του στους πρώτους αγώνες τη δεκαετία του ‘50
Σε ηλικία 23 μόλις ετών ο Ανδρέας Γεωργιάδης αγαπώντας παθολογικά τον αθλητισμό είχε πάει εντελώς μόνος σε Μεσογειακούς αγώνες. Ήταν το 1959 όταν πήρε την απόφαση να μεταβεί μόνος του στην Βηρυτό…
Ξέμεινε σε Ελληνικό νησί το 1960
Το 1960 είχε ξεκινήσει για την Ρώμη. Δεν ήθελε να χάσει αυτούς τους Ολυμπιακούς. Αρχικά μετέβη στην Αθήνα κι από εκεί επρόκειτο να μεταβεί στην Ρώμη. Τελικά, κατέληξε με φίλους σε ελληνικό νησί και το όνειρό του δεν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει.
Τι κράτησε από τους Ολυμπιακούς
Ποιές ήταν οι πιο μεγάλες στιγμές που έζησε σε Ολυμπιάδες; Σε σχετική ερώτηση της Μιράντας Λυσάνδρου είχε απαντήσει ως ακολούθως: «Εκείνο που ξεχωρίζω είναι πρώτα απ’ όλα η δολοφονία των Ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο όπου είχα την άποψη, και είχα αρθρογραφήσει για αυτό, ότι οι αγώνες έπρεπε να συνεχιστούν για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε τον εκβιασμό των τρομοκρατών. Η δεύτερη μεγάλη εμπειρία ήταν το χρυσό της Βούλας Πατουλίδου το 1992. Η τρίτη μεγάλη εμπειρία ήταν η κούρσα του Κώστα Κεντέρη στο Σίδνει. Φυσικά όλη η Ολυμπιάδα της Αθήνας για εμένα ήταν ένα αναβάπτισμα και δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει άλλη χώρα στον κόσμο που να μπορεί να διοργανώσει τόσους αγώνες σε τέτοιο περιβάλλον όπως ήταν το ελληνικό».
Απίστευτη μνήμη
Η μνήμη του εντυπωσίαζε τους πάντες. Θυμόταν με λεπτομέρεια μεγάλους αγώνες. Ο συνάδελφος Ηρόδοτος Μιλτιάδους, μας ανέφερε σχετικά: «Του είχα πάρει συνέντευξη τον Μάρτιο του 2012 με αντικείμενο τον τελικό Κυπέλλου καλαθόσφαιρας μεταξύ της ΕΝΑΔ και του Κεραυνού. Ο Ανδρέας Γεωργιάδης μου μίλησε για τον προηγούμενο τελικό μεταξύ των δυο ομάδων που είχε πραγματοποιηθεί το 1987. Με είχε εντυπωσιάσει το γεγονός ότι θυμόταν ακόμα και το σκορ ημιχρόνου του εν λόγω αγώνα. Η συνέντευξη είχε γίνει 25 χρόνια μετά».
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS