Το μεταγραφικό παζάρι είναι σε εξέλιξη και σε χαμηλούς σχετικά ρυθμούς παντού, εκτός από την αγγλική λίγκα που αποδεικνύεται ο πιο δυνατός παίκτης στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά!
Η Νότιγχαμ Φόρεστ επέστρεψε στην Premier League αφού κέρδισε την άνοδο στα πλέι οφ -δεν είχε παίξει στην αγγλική κορυφαία κατηγορία από το 1999- και, παρότι πρόσφατα προβιβάστηκε, έχει ήδη ξοδέψει ήδη 70 εκατομμύρια ευρώ στη μεταγραφική αγορά. Και είναι μόνο ο 6ος σύλλογος στην αγγλική λίγκα αναφορικά στα χρήματα που επενδύθηκαν σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο: πριν από «κόκκινους» του City Ground, υπάρχουν η Μάντσεστερ Σίτι (δαπανήθηκαν 108,75 εκατομμύρια), η Λιντς (105,64 εκατομμύρια), η Άρσεναλ (97 εκατομμύρια), η Τότεναμ (87,2 εκατομμύρια) και η Λίβερπουλ (85,8 εκατομμύρια).
Και μετά είναι όλα τα άλλα, για μια συνολική δαπάνη που ήδη ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Για την ακρίβεια, βρισκόμαστε στα 1.054 εκατομμύρια, και υπάρχουν ακόμη τρεις ομάδες, δηλαδή η Έβερτον, η Μπόρνμουθ και η Λέστερ Σίτι, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει ή/και επισημοποιήσει καμία συμφωνία σε αυτό το παράθυρο.
Είναι τεράστιος αριθμός, ειδικά σε σύγκριση με τα άλλα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης: η Serie A είναι δεύτερη στη συγκεκριμένη κατάταξη με δαπάνες ύψους 441 εκατομμυρίων, στην τρίτη θέση είναι η Bundesliga με 313 εκατομμύρια. Το top 5 συμπληρώνεται από τη Liga και τη Ligue 1, αρκετά μακριά από τις άλλες: στην Ισπανία δαπανήθηκαν 238 εκατομμύρια, στη Γαλλία 235. Δηλαδή, σχεδόν το ένα πέμπτο των χρημάτων που επενδύθηκαν στην Αγγλία.
Εντύπωση προκαλεί ότι η Λιντς και η Νότιγχαμ ξόδεψαν μαζί περισσότερα από 170 εκατομμύρια. Οι αντίστοιχες ομάδες της Ιταλίας για παράδειγμα, δηλαδή η Μόντσα νικήτρια των πλέι οφ και η Σαλερνιτάνα 17η στην κατάταξη – φτάνουν μαζί συνολικό τα 38 εκατομμύρια!
Στα άλλα πρωταθλήματα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο φειδωλά: στην Bundesliga τέσσερις σύλλογοι έχουν ξοδέψει περισσότερα από 25 εκατομμύρια, ενώ στη Γαλλία είναι μόνο τρεις. Στην Ισπανία υπάρχουν έως και πέντε ομάδες – Οσασούνα, Ράγιο Βαγιεκάνο, Μπιλμπάο, Βιγιαρεάλ, Χιρόνα- που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει συμφωνίες, και αν εξαιρέσουμε τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, το συνολικό ποσό που επενδύθηκε είναι περίπου 100 εκατομμύρια συνολικά.
Εν ολίγοις, η Premier είναι ένας κόσμος ξεχωριστός και ολόκληρη η παγκόσμια αγορά μεταγραφών βρίσκεται σε εμφανή ύφεση. Φυσικά, βρισκόμαστε ακόμη στα μισά αυτής της μεταγραφικής περιόδου αλλά η πρόωρη έναρξη των εθνικών διοργανώσεων -λόγω του Μουντιάλ στο Κατάρ- θα μπορούσε να έχει επισπεύσει τις κινήσεις των συλλόγων, όμως μόνο οι αγγλικές ομάδες κινούνται και διακινούν χρήματα με το ήδη υπάρχον χάσμα να κινδυνεύει να διευρυνθεί περαιτέρω.
Πηγή : goal.com.cy
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS