MUNDIAL 2018 | Η ΓΑΛΛΙΑ 4-3 ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΣΕΚΑΡΕ ΓΙΑ “8”
Αν τα παιχνίδια της φάσης των 16 ξεκίνησαν με αυτόν τον τρόπο, τότε η συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου προμηνύεται συγκλονιστική. Σε ένα επικό ματς, η Γαλλία νίκησε 4-3 την Αργεντινή και πέρασε στα προημιτελικά, όπου περιμένει το νικητή του ζευγαριού Ουρουγουάη – Πορτογαλία.
Οι τρικολόρ έβγαζαν φωτιές μπροστά, είχαν έναν Εμπαπέ να κάνει ματς καριέρας και έφτασαν δίκαια στην πρόκριση απέναντι σε έναν αντίπαλο που έβαλε τρία γκολ, αλλά με τόσο προβληματική άμυνα δεν μπορούσε να περιμένει πολλά παραπάνω. Η καλύτερη ομάδα πέρασε στην 8άδα και η Αργεντινή οφείλει με τη σειρά της να κοιτάξει την επόμενη μέρα.
Η Γαλλία προηγήθηκε νωρίς, η Αργεντινή γύρισε το ματς, για να ακολουθήσουν τρία τέρματα από το συγκρότημα του Ντεσάμπ. Η κεφαλιά του Αγκουέρο στις καθυστερήσεις ανέβασε λίγο την αγωνία, όμως δεν προλάβαινε η αλμπισελέστε να κάνει κάτι επιπλέον. Πολύ ξύλο στο ματς (κυρίως από τους Αργεντινους), ένταση και πάθος, ό,τι απαιτεί ένα νοκ άουτ ματς!
Διαβάστε τα επτά πράγματα που μάθαμε από τον αγώνα Γαλλία – Αργεντινή:
1. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Μέχρι στιγμής το ματς της Ισπανίας με την Πορτογαλία (3-3) ήταν το καλύτερο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως αυτό της Γαλλίας με την Αργεντινή λόγω και της σπουδαιότητάς του, παίρνει την πρωτοκαθεδρία.
Επτά γκολ εκ των οποίων τα δυο ήταν να έχεις χίλια μάτια να τα βλέπεις (41′ Ντι Μαρία, 57′ Παβάρ), δυο ανατροπές (πρώτα η Αργεντινή, μετά η Γαλλία), δυνατά μαρκαρίσματα, ένταση και ρυθμό, με λίγα λόγια ό,τι περιμένει να δει κάποιος σε ένα παιχνίδι που είναι ο θάνατός σου, η ζωή μου. Αν η συνέχεια είναι ανάλογη, τότε προμηνύεται να γίνουν ματσάρες. Πάντως, η αρχή ήταν εντυπωσιακή.
2. Ο ΣΑΜΠΑΟΛΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ
Ο Χόρχε Σαμπαόλι παρέταξε την ομάδα με μια ενδεκάδα που δεν έχει κατεβάσει ξανά σε παιχνίδι. Μη σας φαίνεται όμως περίεργο, διότι ο ομοσπονδιακός κόουτς της “αλμπισελέστε” έχει καθοδηγήσει την ομάδα του σε 15 παιχνίδια από τότε που την ανέλαβε στα προκριματικά του Μουντιάλ και έχει επιλέξει διαφορετικά πρόσωπα σε κάθε ματς, δείγμα του ότι ούτε εκείνος δεν έχει κατασταλάξει ακόμα σε πρόσωπα και σχήμα, πέρα από κάποιες σταθερές. Στον αντίποδα, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έκανε ρεκόρ στον πάγκο των τρικολόρ με 80 αγώνες, ξεπερνώντας τον Ραϊμόν Ντομενέκ.
3. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΑΠΕ
Η εμφάνιση του Κιλιάν Εμπαπέ ήταν μοναδική, ασύλληπτη, τρομακτική. Ο 20χρονος στράικερ της Παρί Σεν Ζερμέν έκανε ό,τι ήθελε την άμυνα της Αργεντινής. Κέρδισε το πέναλτι, από το οποίο προηγήθηκε η ομάδα του στο 11ο λεπτό (το εκτέλεσε εύστοχα ο Γκριεζμάν στο 13′), κατάφερε να σκοράρει με κοντινό διαγώνιο σουτ στο 64′, αφού πρώτα άδειασε τον Φάσιο και εκτέλεσε τον Αρμάνι.
Δεν σταμάτησε εκεί όμως, αφού σημείωσε άλλο ένα τέρμα τέσσερα λεπτά με δεξί πλασέ σε αντεπίθεση και ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο μεγάλες εμφανίσεις της καριέρας του. Είναι σπουδαίος στράικερ και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Απόψε έλαμψε (πάλι) το αστέρι του!
4. ΤΟ… DEJA VU ΤΟΥ ΝΤΙ ΜΑΡΙΑ
Η Γαλλία, όπως προαναφέρθηκε, μπήκε πολύ πιο δυνατά στο ματς, ήταν πιο επικίνδυνη από την Αργεντινή, η οποία είχε μια φλύαρη υπεροχή, αλλά δεν κατάφερνε να φτάσει με αξιώσεις στην εστία του Λιορίς. Οι Γάλλοι είχαν έναν πυραυλοκίνητο Εμπαπέ, οι κούρσες του ήταν κίνδυνος – θάνατος για τα καρέ του Αρμάνι.
Η Αργεντινή στον αντίποδα έφτασε να έχει 70% κατοχή μπάλας, αλλά για να ισοφαρίσει, έπρεπε να βάλει το γκολ της ζωής του ο Ντι Μαρία με ασύλληπτο αριστερό σουτ στο 41ο λεπτό, που δεν μπορούσε να βγάλει ο Γάλλος γκολκίπερ. Σημειώθηκε από την πιο μακρινή απόσταση από οποιοδήποτε άλλο στο Μουντιάλ (30,2 μέτρα), ενώ έχει πετύχει δυο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και είναι αμφότερα στους “16” (το 2014 με την Ελβετία).
5. ΕΠΑΙΞΕ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η ΓΑΛΛΙΑ
Οι Γάλλοι έπαιξαν σεμιναριακά την κόντρα. Μπορεί οι Αργεντίνοι να είχαν κατοχή μπάλας, όμως όποτε ήθελαν οι τρικολόρ, έβγαιναν στην κόντρα και σμπαράλιαζαν την άμυνα της αλμπισελέστε. Έτσι κέρδισε το πέναλτι ο Εμπαπέ, έτσι πήρε την κίτρινη του Ταγλιαφίκο λίγα λεπτά μετά, με αυτό τον τρόπο ήρθε το 4-2 με τον Εμπαπέ, ενώ χάθηκαν και άλλες ευκαιρίες για περισσότερα τέρματα. Μπορεί οι Γάλλοι να μην είχαν εντυπωσιάσει στα ματς του ομίλου, αλλά στο πρώτο νοκ άουτ ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και έδειξαν ότι έχουν το ταλέντο και την ποιότητα να φτάσουν στην κορυφή. Ο Ντεσάμπ έχει φτιάξει μια καλοδουλεμένη ομάδα και δίκαια πέρασε στην 8άδα. Πάντως, αμυντικά έδειξε αδυναμίες που πρέπει να βελτιώσει.
6. ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ… ΜΕΣΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
Η Αργεντινή αντέδρασε στο γρήγορο γκολ που δέχτηκε, ισοφάρισε με τον Ντι Μαρία, γύρισε το ματς με το τυχερό γκολ του Μερκάδο (48′), αλλά η διαχείριση του υπέρ της σκορ ήταν για κλάματα. Πίσω έμπαζε, αποδεικνύοντας πως τα προβλήματα στην άμυνα ήταν τεράστια σε όλο το Μουντιάλ και δεν μπορούσε να τα διορθώσει, μπροστά περίμενε από προσωπικές εμπνεύσεις να κάνει κάτι αξιόλογο και μοιραία αποκλείστηκε. Τι και αν σημείωσε τρία γκολ. Αν δεν έχεις καλή άμυνα, δεν φτάνει ψηλά. Μια κακοφτιαγμένη ομάδα, με πολλά θέματα σε όλες τις γραμμές της, δεν μπορούσε να προχωρήσει παραπάνω. Ο Σαμπαόλι απέτυχε παταγωδώς, αυτή είναι η αλήθεια.
7. Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ SOFT
Η Γαλλία θα παίξει την Παρασκευή (6/7, 17:00) με το νικητή του Ουρουγουάη – Πορτογαλία και μπορεί να κοιτάζει μέχρι το φινάλε. Το 2016 έχασε το Euro μέσα στο σπίτι της και πολλοί μίλησαν για την έλλειψη χαρακτήρα και μετάλλου. Απέναντι στην Αργεντινή έβγαλε προσωπικότητα, αν και στα μετόπισθεν είχε θέματα αρκετά.
Όταν της στράβωσε το ματς, δεν απογοητεύτηκε, δεν πανικοβλήθηκε, δεν χάλασε το μυαλό της και έφερε τούμπα το ματς, φτάνοντας με εμφατικό τρόπο σε μια μεγαλειώδη πρόκριση. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει στα χέρια του ένα θαυμάσιο και ισορροπημένο υλικό, το οποίο έχει δουλέψει σωστά.
Γήπεδο: “Kazan Arena”, Καζάν
Διαιτητής: Αλιρέζα Φαγκάνι (Ιράν)
Βοηθοί: Ρέζα Σοκαντάν (Ιράν), Μοχαμαντρέζα Μανσούρι (Ιράν)
Τέταρτος: Χούλια Μπασκουνάν (Χιλή)
ΓΑΛΛΙΑ (Ντεσάμπ): Λιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντες, Καντέ, Ματουϊντί (75′ Τολισό), Πογκμπά, Γκριεζμάν (8′ Φεκίρ), Ζιρού, , Εμπαπέ (89′ Τοβέν).
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σαμπαόλι): Αρμάνι, Μερκάδο, Ρόχο (46′ Φάσιο), Οταμέντι, Ταγλιαφίκο, Μαστσεράνο, Μπανέγα, Ντι Μαρία, Πέρεζ (66′ Αγκουέρο), Παβόν (75′ Μέσα), Μέσι.
Γκολ: 13′ (πεν.) Γκριεζμάν, 57′ Παβάρ, 64′, 68′ Εμπαπέ / 41′ Ντι Μαρία, 48′ Μερκάδο, 93′ Αγκουέρο
Κίτρινη κάρτα: 12′ Ρόχο, 19′ Ταγλιαφίκο, 43′ Μαστσεράνο, 50′ Μπανέγα, 72′ Ματουιντί, 73′ Παβάρ, 93′ Οταμέντι
Κόκκινη κάρτα: –
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS